Friday, March 30, 2007

Branchens brådne kar

Gennem længere tid (og med nødvendig pause) har jeg moret mig med (og fundet det nødvendigt) at kommentere og besvare mange indlæg på Amino (af ekstrem varierende lødighed og værdi).

Af forskellige årsager, så er det i Network Marketing delen på Amino, man kan risikere, at komme ud i de længste fights på ord og holdninger - simpelthen fordi "MLM" som begreb har fået nogle ridser i lakken over årene - men alligevel synes jeg der er sket meget omkring holdningen til og opfattelsen af hvad netværksmarkedsføring reelt er.

Som i alle andre brancher, findes der også gangstere og "dropouts" indenfor vores branche; netværksmarkedsføringsbranchen - men alligevel er "MLM"-folk og networkers udsat for en noget hårdere medfart... og det selvom vi hver eneste dag kan læse om kødskandaler i kødbranchen, om aktie-insiderhandler i store kendte selskaber eller at endnu en bankmand er taget med fingrene for langt nede i pengekassen. For slet ikke at tale om uetiske lokkemetoder for at få folk til handle på kredit hos diverse butikker... listen er lang af eksempler...

Kørelærerbranchen har kartel-lignende tilstande (og "den store mælkeproducent" presser de små mejerier ved at betale supermarkederne penge under bordet) ..og så er der Rudy og hans karriere i fotobranchen... eller artiklerne om endnu en virksomhed der er gået fallit, gået på røven eller hvad det nu kan være... for ikke at glemme at selv store kendt supermarkeder bliver taget i at sælge kopivarer...

Ganske som bankerne har et repræsentativt udsnit af befolkningen ansat, ligeså vel har hele den samlet iværksætterkultur i danmark et bredt (og måske endda bredere) udsnit af befolkningen repræsenteret - som igen kan føres over i MLM sammenhæng, hvor de forskellige selskaber også har et bredt udsnit at befolkningen repræsenteret.

Når man har et bredt udsnit af befolkningen repræsenteret, så er det der opstår forskellige uheldige situationer - ikke allle kommer frem i lyset - men som pointeret ovenfor, så popper der hele tiden historier op i medierne, om folk der har lavet noget forkert, moralsk forkasteligt eller ulovligt indenfor næsten alle brancher man kan komme i tanke om.

Så netop derfor er det ikke så mærkeligt, at man kender nogle personer som i MLM regi har opført sig uetisk eller på anden vis udviser grådig og ligegyldig adfærd.

Når det så er sagt, så kan jeg stadig ikke få øje på forskellen i at fejle med en MLM forretning i forhold til konventionel forretning: Man har set en mulighed, reagere på den - men fejler af en eller anden grund.. måske laver man slet og ret ingenting, man gør måske tingene helt forkert eller sin målsætning er helt ude i hampen i forhold til sine evner.

Det ville klæde de mange kritiske røster af MLM og netværksbranchen, hvis de engang imellem kiggede på udsnittet i deres egen branche.

Men, men... nu er det sådan, at man har væsentlig lettere vilkår som nystartet "iværksætter" indenfor vores branche; netværksbranchen fordi banen er kridtet helt anderledes op i forhold til mange andre forretningformer.

Når man vælger at starte sit eget forhandlerskab i et af de mange Network Marketing selskaber, så får man en færdig-pakke, lidt en franchise - man har fuld produktpalette, logistik, support, bagland, ansatte o.m.a. - hvor man eks. jo er væsentlig hårdere spændt for hvis man skulle sælge den samme vare, enten fra en butik på gaden eller måske en shop på nettet; Der er husleje, kassekredit, løn til ansatte, markedsføring, reklamer... u name it!

Men netop fordi MLM branchen er utrolig let at gå til - af samme grund gøres det sværere end det er; for kan det virkelig passe det er så let? Ja, let i den forstand at det eneste der ikke er i færdigpakken før du tager beslutningen er dig selv. Som i al anden forretning handler dit udbytte, det der skal ske - af dig!

Så når kritikere hiver eksempler frem med deres bror eller nabo der har tabt x kroner i et netværkseventyr, så kan jeg vitterligt kun ryste på hovedet og sige "So fucking what!" - hver eneste dag starter nye virksomheder, hver eneste dag drejer en ny nøglen om...

Ofte vil broren eller naboen jo ikke erkende at han tog fejl, måske var for optimistisk - eller som tilfældet oftest er: Han lavede sikkert ikke en dyt - og det han lavede var uden tvivl helt forkert.

Det er helt fair at diskutere konkrete problemstillinger i vores branche - men det skal ikke gøres uden at glemme de problemstillinger man kan køre en versus eller kontra med i andre brancher og forretningsformer.

Lasse Burholt, 30.03.07

Link til samme indlæg på debatforummet Amino

No comments: