Monday, May 07, 2007

Vores sunde FRIE valg er truet

Emnet er for så vidt rejst i denne debattråd: "Helsekost under angreb" og mere direkte i "Minister skal kigge på sund margarine" på Amino - men kan ikke undgå at udtrykke min forundring på en lidt større remskive; jeg sidder nemlig med dagens avisnyheder og er stærkt foruroliget ved det faktum, at alt hvad der er sundt - og alle initiativer for større fødevaresundhed - i høj grad bliver sablet ned eller sat under unaturlig meget FORKERT fokus.

Nu tænker jeg ikke helt isoleret set på de ting jeg selv er involveret i - men tænker på alle brancher, alle typer produkter, som enten markedsfører sig som økologiske og sunde - eller er beriget med sunde, naturlige emner (vitaminer m.m.).

Dagens eksempel er Becel, som nu skal stå skoleret for vores minister indenfor fødevarer - ministeren skal nemlig kigge på "sund margarine".

Nu ved vi jo alle, at margarine ikke rangere blandt det vi normalt forbinder med noget sundt - men nuvel, vi bruger det i stor i stil i vores madlavning - af samme årsag har Becel kastet margarineprodukter på markedet, som de har gjort sundere - så meget sundere, at de har et kolesterolnedsættende stof i margarinen - det betyder selvfølgelig ikke, at man så bare skal spise en masse Becel for at sænke kolestoroltallet - men det betyder at et skift fra sin normale margarine til Becel, bevirker at det ihvertfald ikke er på det punkt i sit fødevareforbrug, man behøver spekulere SÅ MEGET på kolesterol (Det vil jo selvfølgelig være allerbedst hvis margarine udfra helt enkle sundhedsprincipper blev taget ud af sin madlavning, men fedt er ikke nødvendigvis altid af det onde).

Becel fik EU tilladelse til, at markedsføre sig som sundhedsfremmende - og til trods for vi er i EU - så skal Becel alligevel nu til at argumentere sin sag i forhold til dansk lovgivning.

Reklamerne, som Becel i sin tid kastede i spil, blev kendt ulovlige fordi reklamerne ikke fortalte at produktet skulle indtages under lægeligt tilsyn!

Det er jo helt forrykt: Vi kan alle kaste ligeså meget margarine (og andre usunde ting) i ansigtet som vi lyster --- butikkerne må bugne af usund, billig, ringe margarine; de må sælge det helt uden nogen blander sig - men vil man kaste sig i lag med Becel, så skal lægen praktisk talt stå i køkkenet når man panere flæsk eller bager boller!

Hvis ikke man kan se det ulogiske i sådan en tankegang, så er verden af lave - og ja, det er den så rent faktisk også!

En anden begrundelse for, at reklamerne blev forbudt var, at de ikke oplyste, at børn og gravide skulle holde sig den margarine...!

Becel har så lært lektien - og har nu forsynet tingene med bjælker der forklarer nærmere om produktet.

Det kan vist ikke komme bag på så mange, at SUNDE madvarer (og helsekost) er en trussel på lægemiddelindustriens brød, ligeså vel som det vel heller ikke kommer bag på os, at sunde og raske mennesker ikke bidrager med indtægter til netop den industri. Af samme grund er ernærings- og helsekostbranchen jo i direkte konkurrence med lægemiddelbranchen.... og det er hele humlen ligger: Det ligger helt fast at lobbyarbejdet i kulissen er finansieret i en helt skæv retning...

Lasse Burholt

No comments: