Wednesday, May 09, 2007

A-kasse for selvstændige er røveri

Alle der er selvstændige bliver jo mødt med forslag om, opfordringer til og gode grunde til, hvorfor man bør melde sig ind i A-kasse for selvstændige.

Nu er det bare sådan, at den i grunden ikke er så meget værd den dag, du står "arbejdsløs", som følge af en periode hvor der måske ikke kommer hverken kunder eller kugler i kassen; du kan nemlig først få a-kasse udbetaling i det øjeblik, du helt har lukket dit firma ned; opsagt/slettet dit SE nummer!

Så derfor er a-kasse indbetalingen ikke noget du kan betragte et sikkerhedsnet, hvis du praktisk talt (måske kun i en periode) - bliver arbejdsløs: Lad os antage du er selvstændig konsulent eller driver en forretning hvor du måske lever af få kunder - lad os sige du lige pludselig oplever, at der ikke er noget at lave for dem - og du nu enten venter på de kommer igen eller skal opsøge nye kunder - ja, så er der altså ikke økonomisk back-up at hente fra a-kassen; du kan end ikke "supplere" din udeblivende eller minimale indtægt i en periode (hvor de i gængs arbejdsliv forbindes med at være arbejdsløs).

En af mine kammerater har været nødt til at sadle om - og i den forbindelse var han af det indtryk, at han i den mellemliggende periode kunne hive dagpenge hjem indtil han havde sine nye firma-aktiviteter på plads. Det kan ikke lade sig gøre - han kan kan kun få penge fra a-kassen, såfremt han helt lukker for sine aktiviteter - incl. SE nummer - og det gør man jo ikke blot ifm. at "sadle om".

Så med andre ord, kunne han ligeså godt have sparet a-kasse indbetalingerne - for mon ikke de fleste selvstændige alligevel går fra et projekt til et nyt - ELLER i tilfælde af sit firma lukker er man nok dækket ind i form af "almindelige job-muligheder" (ellers bør man nok lige kigge på, at pleje sit netværk noget bedre... allerede idag...!).

Min påstand er med andre ord: a-kasse for selvstændige er overflødig (i forhold til ØKONOMISK sikkerhedsnet). Nogen fristes endda til at putte a-kasser for selvstændige i samme kategori som annoncerhajer...! - Omend den påstand må stå for egen regning (det skal jeg nødig gøre mig til dommer for...).

Lasse Burholt

4 comments:

Dorthe said...

Hej
Ja det er korrekt det du skriver. Men men der er en mulighed som selvstændig kan du søge suplerende kontanthjælp hvis det skyldes ordre nedgang og at du som forsørger har under 13.000 ca(husker ikke tallet nøjagtigt - max kontakthælp for forsørger) i indtægt i en md.
Skulle du blive syg og dette medføre nedsættelse af dit funktionsniveau kan du søge om et fleksjob i eget firma også ansætte hjælp. Du kan også få en personlig hjælper til de ting du ikke længere kan klare. Kommunen/staten betaler.

David said...
This comment has been removed by the author.
David said...

Jeg kontaktede min a-kasse med ordene: "Jeg er blevet selvstændig, så det giver ikke rigtig mening længere at være medlem, da jeg ikke har i sinde at lukke mit firma i nedgangstider."
Jeg fik svaret: "Nej, det giver ikke rigtig mening at være medlem af en a-kasse som selvstændig."

Dyhrberg said...

Jeg er enig i, at der det er røveri. Men det er jo ikke A-kassens skyld. A-kassen følger bare de regler, som Folketinget har vedtaget.
Man skal hellere skyde på de reglerne om dagpenge til selvstændige, som er vedtaget af politikerne. De er da hul i hovedet.

Der er efter min mening ikke noget ordentligt økonomisk sikkerhedsnet, hvis man vil være selvstændig.

Det medfører sikkert at mange (inkl. undertegnede) på forhånd opgiver at starte selvstændig virksomhed.
Næh, så hellere fortsætte som arbejdsløs lønmodtager - det er man da sikker på at kunne leve af!

Mvh. Clara